Achtergrond DISC

Ongeveer 1500 jaar geleden begon Hippocrates menselijk gedrag te observeren. Hij dacht dat klimaat en omgeving invloed hadden op menselijk voorkomen en gedrag. Dus mensen uit de bergen waren krijgshaftig en wreed, mensen van de weidegronden waren verlegen en emotioneel, mensen uit de hooglanden beleefd en ‘onmannelijk’ mensen uit het open veld hadden te lijden onder extreme weersomstandigheden en waren daardoor hard, arrogant en opdringerig.Quote Hippocrates: Nature itself is the best physician

In de 2e eeuw schreef Romein Claudius Galenus over het effect van de 4 lichaamsvloeistoffen bloed, flegma, gele en zwarte gal op gedrag en temperament. Had je een kort lontje, dan was je van het vurige of sanguinische type, was je pessimistisch dan had je te veel zwarte gal. Anders was je hoofdzakelijk melancholisch of flegmatisch.

Carl Jung

DISC Carl JungSindsdien hebben velen pogingen gedaan om menselijke trekken in een systeem in te delen.Wetenschappelijke vooruitgang boekte de beroemde psychiater Carl Jung. In 1921 publiceerde zijn boek: “Psychological Types”, waar hij vier gedragsstijlen beschreef, gebaseerd op de wijze waarop mensen met hun omgeving omgingen: intuïtie, voelen, denken en beseffen.

Zeven jaar later publiceerde psycholoog en professor dr. William Marston zijn werk The Emotions of Normal People. Wat hij in dit boek beschrijft is de basis voor DISC geworden. Hierin beschrijft hij de 4 hoofdtypes: DominanceInducementSubmissionCompliance. Zoals je ziet vormt de eerste letter van elk van deze 4 types het woord DISC. Sindsdien is DISC verder ontwikkeld en uitgegroeid tot een kwalitatief zeer volwaardig en accuraat psychometrisch gedragsinstrument. De Persoonlijkheidsanalyse is inmiddels door meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd gedaan.

Contact

AtotZ HR
Alice van Zurk
Alphen aan den Rijn
Nederland

  T 06-52076993
  alice@atotzhr.nl

KvK 57955654
BTW NL0038148412

Literatuur

Overzicht van boeken over communicatie, teamwork, vergaderen, coachen die mij inspireren.