Complimenten ontvang je beter in je linker oor

13-07-2018

Compliment ontvang je beter in je linker oorVanmorgen tijdens het ontbijt kwam mijn zoon Tim ondeugend naar mij toe en fluisterde in mijn linker oor of hij een koekje mocht. Verbaasd kijk ik hem aan en antwoord nee. Zijn reactie:"Experiment mislukt." Bij het tv programma Studio Snugger  had hij geleerd dat het linker oor gevoeliger is voor lieve woordjes dan je rechter oor. 

Rechterhersenhelft controleert linker oor

Na even googlen op het web lees ik over een onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Teow-Chong Sim  naar het verschil tussen de oren. Het resultaat van de studie is dat emotionele woorden beter herinnerd worden, wanneer ze in het linker oor worden gefluisterd. Dit komt omdat de rechter hersenhelft het linkeroor controleert en dit deel van het brein is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties.  
In het onderzoek moesten 62 mensen tegelijkertijd in beide oren een lijst van emotionele en niet-emotionele woorden fluisteren. De psycholoog concludeerde dat de emotionele woorden die in het linkeroor werden ingefluisterd het beste herinnerd werden.

De waarde van een compliment

Vaak hoor ik tijdens teamtrainingen dat in de organisatie weinig waardering wordt ervaren en dat er weinig complimenten worden uitgesproken. Met een compliment geef je waardering aan de ander om wat hij of zij doet. En waardering is één van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Een goed compliment geeft energie, draagt bij aan vertrouwen onderling en verhoogt productiviteit en werkplezier. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen minstens 5 keer zo vaak positieve waardering krijgen in verhouding tot negatieve feedback (kritiek), ze zich gewaardeerd voelen en ze groeien in hun werk. Het geven van een compliment is een win-win situatie. Want uit recentelijk onderzoek komt naar voren dat het geven van een compliment zelfs nog meer geluk en energie oplevert dan het krijgen van een compliment. Daarbij houd je dit gevoel vaak langere tijd vast. Maar ja, dan moet je het compliment wel ontvangen!

Complimenten ontvangen is lastig, het gaat vaak het ene oor in en het andere oor uit

Het ontvangen van een compliment is vaak al lastig. Als we een compliment krijgen zijn we vaak geneigd om het te bagatelliseren. "Ach stelt niks voor" bij een reactie op een mooie prestatie, of "uitverkoopje" bij een reactie op een mooi kledingstuk. Hier reageert dus je linker hersenhelft op een compliment, het deel wat o.a. verantwoordelijk is voor logica en redeneren. 

Volgens het onderzoek van Teow-Chong Sim komt in je linker oor de emotionele boodschap beter over. Wanneer je het idee hebt dat bij jou vaak het compliment 'het ene oor in, het andere oor uit' gaat, wil ik je uitnodigen voor een testje. 

Complimenten testje

Laat eens 2 collega's een compliment in elk oor fluisteren. Welke komt er binnen?

Werkplezier

Complimenten geven zorgt dus voor meer werkplezier. Heeft jouw organisatie behoefte aan meer werkplezier? Misschien is een FISH! training interessant voor je. FISH! maakt werken leuk, de invloed op teamspirit, verbinding en samenwerking is ongekend.  Voor meer informatie, neem contact met me op.


Contact

AtotZ HR
Alice van Zurk
Alphen aan den Rijn
Nederland

  T 06-52076993
  alice@atotzhr.nl

KvK 57955654
BTW NL0038148412

Literatuur

Overzicht van boeken over communicatie, teamwork, vergaderen, coachen die mij inspireren.