Maak je werk weer simpel, ga snoeien!

15-06-2018

Laatst had ik een coaching gesprek. De coachee vertelde dat ze last had van werkdruk, keihard aan het rennen was in de ratrace, zich over heel veel zaken druk maakte, veel verantwoordelijkheden had en dat iedereen op haar leunde. Even later kwam ze er natuurlijk erachter dat ze dit allemaal in zelf stand houdt.

Al die ballen hoog houden, herken je dat ook?

Gevangen in een overvolle agenda, moeite met prioriteiten stellen, alles moet nu, het werk blijft maar komen, niet proactief kunnen handelen, geen rust, last van hoge werkdruk, veel stress. Wanneer dit te vaak gebeurt of te lang duurt, ben je op een gegeven moment keihard aan het rennen om aan ieders verwachtingen te voldoen ( ja ook aan die van jezelf). De verwachtingen worden steeds gekker en de doelstellingen steeds hoger. Totdat je een paar ballen laat vallen dan gaat het mis…

Uitdunnen van takken

Quote Confucius Life is really simple but we insist on making it complicatedMaak je werk weer simpel. Ik gebruik vaak de metafoor van een rozenstruik. Een roos snoeien is niet perse nodig, de bloemen komen vanzelf. Laat je het snoeien achterwege, dan wordt de struik steeds groter met veel meer takken, terwijl de bloemen juist kleiner worden en dat wil je meestal niet. Daarom wordt elk jaar de struik uitgedund door takken weg te halen. De roos stopt vervolgens alle energie in de overblijvende takken die flink zullen groeien en mooie, grote bloemen gaan vormen.

Maak je werk weer overzichtelijk

Net zoals bovenstaande metafoor is het goed om eens in de tijd te kijken naar je werkzaamheden. Neem eens 10 minuten de tijd om te kijken wat je nou doet op een dag. Is het nodig om de werkzaamheden als een uitgelopen rozenstruik weer uit te dunnen? Voor je kan snoeien moet je wel weten wat je wilt bereiken. Anders snoei je de takken met de knoppen eraf. Stel jezelf de vragen: Wat zijn de taken waarvoor je bent aangenomen? Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Wanneer je op deze vragen antwoorden hebt, kan je kijken naar alle werkzaamheden die je nu aan het doen bent. Moet jij dit doen? Kan het op een andere manier? Of kan iemand anders het doen?

Maak je werk weer simpel, ga snoeien!

AtotZ HR

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? AtotZ HR richt zich op ontwikkeling van individuen, teams en organisaties door training, coaching, HR advies en interim management. o.a. DISC en FISH! Trainingen.

Meer informatie www.atotzhr.nl, of neem contact op met alice@atotzhr.nl


Contact

AtotZ HR
Alice van Zurk
Alphen aan den Rijn
Nederland

  T 06-52076993
  alice@atotzhr.nl

KvK 57955654
BTW NL0038148412

Literatuur

Overzicht van boeken over communicatie, teamwork, vergaderen, coachen die mij inspireren.